Niemand kan om het verlies van de Joodse bewoners van Amsterdam heen. Deze site geeft die bewoners een naam en een blijvende aanwezigheid. Alle Joodse bewoners van Amsterdam en Nederland zijn er in terug te vinden. Door de vermelding van hun adressen en de samenstelling van de huishoudens wordt het verdwijnen van deze mensen enigzins tastbaar. Je kunt er lang in bladeren en nooit raken de vragen op.
De kaartencollectie van de afdeling Bijzondere Collecties is groot. Een klein deel van de kaarten van Amsterdam zijn nu digitaal beschikbaar, waaronder een aantal buurtkaarten uit de 19e eeuw.
Hier zijn vele thematische en praktische kaarten te vinden. Maar ook historische kaarten, gebiedsindelingen en archeologische plekken zijn op interactieve manier te gebruiken.
De beeldbank van het Stadsarchief van Amsterdam is vrij bekend, maar hun site bevat ook een aantal educatieve projecten, zoals Buurt en stad, dat een vluchtige introductie biedt tot een aantal buurten. Afbeeldingen van straten of gebouwen worden van een historische uitleg voorzien. Het overzicht lijkt bedoeld voor scholieren van de basisschool. Voor meer informatie wordt naar de Beeldbank van het archief verwezen.
Deze educatieve site van het Stadsarchief en het Historisch museum richt zich op middelbare scholieren en heeft een thematische aanpak, die de verschillende bronnen voor het beantwoorden van historische vragen centraal stelt. Een aardige (maar niet zo mooie) interactieve en informatieve site.
Met deze site kun je alle kanten op: stadswandelingen maken, monumenten ontdekken, de plannen voor de IJ-oevers bewonderen. Veel meer dan de Jordaan, de nieuwe architectuur komt uitgebreid aan bod.
De Beeldbank van bevat inmiddels vele historische kaarten. Waaronder de buurtkaarten uit de 19e eeuw (zoek op: buurtatlaskaarten) en de gedetailleerde kaarten van de Dienst Publieke Werken uit de 20e eeuw (zoek op: publieke werken + kaart). Maar ook vele oudere historische plattegronden zijn er te vinden (zoek op: kaarten). Gratis te downloaden!