Websites over de geschiedenis van Amsterdam

Joods Monument
Niemand kan om het verlies van de Joodse bewoners van Amsterdam heen. Deze site geeft die bewoners een naam en een blijvende aanwezigheid. Alle Joodse bewoners van Amsterdam en Nederland zijn er in terug te vinden. Door de vermelding van hun adressen en de samenstelling van de huishoudens wordt het verdwijnen van deze mensen enigzins tastbaar. Je kunt er lang in bladeren en nooit raken de vragen op.
Het Geheugen van Oost
Verhalen en herinneringen van bewoners uit Amsterdam-Oost. Ook hier wordt de oorlog niet vermeden.
Het Geheugen van West
Verhalen en herinneringen van bewoners, maar dan in West.
Historische kaarten Vrije Universiteit
Deze site biedt gratis downloadbare historische kaarten op hoge resolutie van onder andere Amsterdam aan. Een prachtige service.
Terug naar de vooroorlogse Helmersbuurt
Persoonlijke herinneringen en veel links en literatuur over amsterdamse buurten.
De Jordaan tussen taal en beeld
Een mooie geïllustreerde geschiedenis van de Jordaan in thematische en chronologische vorm.
Bureau Monumenten en Archeologie
Vooral een overzicht van wat het buro doet, en informatie over monumenten.
Beeldbank Universiteitsbibliotheek Amsterdam
De kaartencollectie van de afdeling Bijzondere Collecties is groot. Een klein deel van de kaarten van Amsterdam zijn nu digitaal beschikbaar, waaronder een aantal buurtkaarten uit de 19e eeuw.
Gemeente Amsterdam
Hier zijn vele thematische en praktische kaarten te vinden. Maar ook historische kaarten, gebiedsindelingen en archeologische plekken zijn op interactieve manier te gebruiken.
Stadsarchief: buurt en stad
De beeldbank van het Stadsarchief van Amsterdam is vrij bekend, maar hun site bevat ook een aantal educatieve projecten, zoals Buurt en stad, dat een vluchtige introductie biedt tot een aantal buurten. Afbeeldingen van straten of gebouwen worden van een historische uitleg voorzien. Het overzicht lijkt bedoeld voor scholieren van de basisschool. Voor meer informatie wordt naar de Beeldbank van het archief verwezen.
Bronnen uit Amsterdam
Deze educatieve site van het Stadsarchief en het Historisch museum richt zich op middelbare scholieren en heeft een thematische aanpak, die de verschillende bronnen voor het beantwoorden van historische vragen centraal stelt. Een aardige (maar niet zo mooie) interactieve en informatieve site.
Amsterdam in Site
Wandel door Amsterdam aan de hand van foto's; navigeer door de straten van het Centrum en verder.
Jordaan Web
Met deze site kun je alle kanten op: stadswandelingen maken, monumenten ontdekken, de plannen voor de IJ-oevers bewonderen. Veel meer dan de Jordaan, de nieuwe architectuur komt uitgebreid aan bod.
Joods Amsterdam
Zeer informatieve site over eten, geloof, cultuur, straten, gebouwen en personen
Mokum Typisch Amsterdam
Heel gevarieerde site, Amsterdamse taal en gewoonten, cultuur, historie. Verrassend veelzijdig, je kunt er altijd wel iets bijzonders vinden.
Ons Amsterdam
Er zijn mensen die dit blad spellen! Telkens leuke artikelen, die nu met terugwerkende kracht on line komen.
Different pictures of Amsterdam
Fotograaf Martin Alberts heeft een aardig stel winkelinterieurs gefotograveerd. En de steegjes hebben ook zijn interesse.
Jordaanmuseum
Deze site is een aardig voorproefje voor het museum in oprichting. Nu al met veel foto's, verhalen en verwijzingen.
Historische kaarten in Beeldbank Stadsarchief Amsterdam
De Beeldbank van bevat inmiddels vele historische kaarten. Waaronder de buurtkaarten uit de 19e eeuw (zoek op: buurtatlaskaarten) en de gedetailleerde kaarten van de Dienst Publieke Werken uit de 20e eeuw (zoek op: publieke werken + kaart). Maar ook vele oudere historische plattegronden zijn er te vinden (zoek op: kaarten). Gratis te downloaden!
Amsterdam Cultuur-Historische Vereniging
De Amsterdam Cultuur-Historische Vereniging verzorgt lezingen, excursies en cursussen over Amsterdam.

Laatst gewijzigd: 25-07-2024